Ahad, 19 Jun 2011

Gareja Terbesar Dibina Di Bukit Jalil , Calvary Convention Centre (CCC)

Salam, 
Gareja Terbesar sedang dibina di Bukit Jalil!! Sangat terkejut mulenye & tak percaya. But then, bile uncle lepak2 dekat Bukit Jalil, Uncle perasan Gareje tu memang sedang dalam pembinaan. Gareja ini dinamakan Calvary Convention Centre (CCC) dimana ia merupakan Gareja Terbesar Di Asia. Tempat bersebelahan Bukit Jalil Golf & Country Club.

 Struktur Gareja bile dah siap nanti

Kos pembinaan antara 100 Juta ke 150 Juta, 600 000 kaki persegi, 6 Tingkat, boleh memuatkan 5 ribu orang dalam satu masa & antara tercanggih di dunia. Antara Aktiviti yg bakal dilakukan macam penganjuran Majlis antarabangsa, national konvensyen, jamuan, seminar, muzik & seni kreatif serta penyediaan latihan pendidikan & vokasional serta pembangunan rohani.

 Reka Bentuk Gareja Tersebut

 Dalam Pembinaan

 Dalam Pembinaan lagi

Khabarnye ade unsur2 Freemason & Illuminati
(mungkin secara kebetulan, betul ke x. aku x tau)

Uncle rase, suatu hari nanti negara ini akan kucar kacir disebabkan ada pihak yang tidak berpuas hati terutamanya orang Islam. Kemungkinan akan berlaku bantahan, rusuhan & sebagainya. Dan Konsep satu Malaysia akan di "Angkat" oleh pengikut agama Kristian dengan Hujah "Masjid Besar di Putrajaya boleh dibina, Patung Buddha boleh dibina di Kelantan & kenape tidak Gareja? mana keadilan? mana konsep 1 Malaysia?". Hujah itu mungkin akan diguna pakai oleh mereka suatu hari nanti jika ada bantahan.

Mungkin Gareja ini akan menarik lebih pelancong luar untuk datang ke Malaysia tetapi Uncle sangat risau kalau berlakunye rusuhan besar-besaran kelak. Nanti memalukan negara & rosakkan keharmonian pulak. Diharap tak ade kekecohan yg berlaku nanti. Jadi apakah Solution nya? Apakah Cara yang boleh dibuat bagi mengelakan risiko ini berlaku? Hanya sekadar pendapat. Ape2 pun memang tak ade larangan untuk menganut mane2 agame.

Sorry kalau ade yg x suke sebab isu ini agak sensitif. Uncle harap semue pihak boleh terima dengan terbuka :). Uncle hanye risau kalau berlaku rusuhan & pergadohan disebabkan isu gereja ni je. Itu je.

(maaf entry ni panjang sikit)

Rujukan :-  

14 ulasan:

Eisha Z berkata...

knp boleh bina nie?? x phm la..

^ Uncle Syaf ^ berkata...

Itu perlukan penjelasan PM sendiri. aku pun tak tahu reason yg kukuh kenape ia dibina.

Aku masih mencari bahan2 untuk tahu reason & faedah mewujudkan bende ni...

::FAIZ FARISH:: berkata...

Astagfirulahalazim.....

::FAIZ FARISH:: berkata...

ini la yg jadi kalau sesetengah individu hanya pentingkan wang....

Susah Komen bebanyak. nanti kena tangkap....

shidasyakirin berkata...

uncle ini isu tahun 2008..
kelulusan pun dah lama diberi oleh DBKL. Siapalah kita untuk sekat kebebasan orang lain beragama.
Yang penting kita nie sbg muslim sejati kena kuatkan iman dan takwa.

^ Uncle Syaf ^ berkata...

yezza nanti kene tangkap

^ Uncle Syaf ^ berkata...

tahu kak shida, now isu ni hot semule.. tu yg posting pasal bende ni.. btw, memang betul tak halang kebebasan agama lain, itu saya setuju, tapi masyarakat kat luar tu ramai yg tak setuju,.


saye risau akan ade perbalahan je..hu3, takot ade rusuhan macam dulu

Terbelog berkata...

ish..isu berat ni..susah nk komen..politik :)

shidasyakirin berkata...

kat mana uncle baca nie?? k.shida layan forum ari2 tak jumpa lagi issue ni diupkan lagi..

Eipul berkata...

woah memang canggih gila gereja ni, besar dah macam stadium, huhuhu

Pojiepooh Abdullah berkata...

Semoga kita lebih kuat iman..

PojiePooh; Hanya Satu...

Tanpa Nama berkata...

and there's will be another BUDDHA convention Center at Johor..in progress for building submission.

CCC was at early 2001..but just approved by 2006 i think..targeted to complete construction supposed on 2009, but they have a problem taht time so hold until 2010.. new main contractor start works on sept 2010..

^ Uncle Syaf ^ berkata...

tanpa nama, thanks 4 da info :)

Tanpa Nama berkata...

Alangkah bagos kalau kt MaLaysia ni pun ada MASJID terbesar,tercanggih di Dunia mcm Ccc ni jgk..tp malangnye xde,n cdangn2 nk wt pn xde pnh dgr lg kn..sedih la gjk,btw tahniahh 1MALAYsia,nice project!!:)

(comnt cmni xkna tgkap kowt)huhuhu~