Rabu, 27 April 2011

Tips Mengelakkan Pokai pada Hujung bulan v1


Salam geng,
Hai!! morning ...
how do i look?? sexy right? miahahaha

Ok, Abaikan berok gersang dekat atas ni. Uncle nak share dengan korang Tips mengelakkan Pokai a.k.a tak berduit Di Hujung Bulan...jom terjah.
 

1. Beli bende yang perlu sahaja.
Tak payah gatal-gatal tangan nak beli barang perhiasan rumah. Kau tu duduk menyewa je. Bukannye kaya pun. setakat gaji RM 1,xxx je :P 
 

2. Kurangkan membeli barangan peribadi
Kurangkan beli kasut baru, baju baru, jeans baru dan ape sahaja yang baru setiap bulan...nak buat ape banyak-banyak? ko bukannye Afdlin Syauki pun nak bergaye 24/7
katakan tidak!!!
kalau nak juga, 3 pasang setahun dah cukup

3. Biar cantik asal murah
Beli T-shirt yang harga RM5 - RM 15 dan baju berjalan dari harga RM20-RM35 sehelai. Nak beli yang mahal tu boleh tapi tak perlulah banyak sangat & selalu...Orang bukannya tahu pun harge baju kau. Kalau dieorang nampak smart semacam je sah-sah dieorang cakap "hai, beli kat UPTOWN je bro???"
 

4. Beli barangan harian yang bersaiz besar @ sederhana
senang tak perlu beli banyak kali dan jimat. Contoh, Shower gel, syampu, gel rambut, sabun basuh dll
.
kambing!!
bukan beli kambing, beli shower gel susu kambing, 
murah & baik untuk badan berdaki

5. Kurangkan aktiviti sosial yang memerlukan duit
Bowling, karaoke, wayang, lepak kedai makan mahal-mahal dan lain-lain...bukan tak boleh langsung tapi kadang-kadang je. 2 kali sebulan should be ok je bro. :) tak ada problemnye..


Tips-Tips ini adalah perancangan untuk diri uncle sendiri untuk bulan-bulan mendatang sebab uncle selalu pokai time-time hujung bulan. Kalau ade yang nak follow, amat dialu-alukan.
peace ya!!!

25 ulasan:

z o u l berkata...

x beli apa pon tetap abes..pitammmm

^ Uncle Syaf ^ berkata...

siape tu? ko ke? ha3

shidasyakirin berkata...

good tips uncle..
me laks before gaji nak kuar me akan wat siap2 budget dan setiap RM yang keluar me rekod so end of month me akan tau kat mana me terlbh belanja.
uncle, tips extreme untuk orang bujang kalau nak jimat breakfast biskut kering kat opis jer.. milo dgn teh dah ada..hehehe

Darkbatman berkata...

hahaha. bgs3.. paling best jgn bwk duit terus.. kehkehkeh

^ Uncle Syaf ^ berkata...

good point kak shida...nk follow r care tu, breakfast milo ngan biskut..abiskan aset syarikat..ha3, terbaeklah


ha3, ok gak tu...nanti ko mencekik sape nk bagi duit...ha3, tak laret den nak berlapor...keh keh keh

Eisha Z berkata...

wah bgs2..leh aq mempraktikan..he3..mmg itu la la lumrahnyer..akhir bln je sengkek..akhir bulan je sengkek ( aq pon tidak terkecuali..) he3..

^ Uncle Syaf ^ berkata...

ko pun sengkek gak ke???

so gunelah tips ini..ha3

shidasyakirin berkata...

awal bulan jer kaya ye tak...muahahha

KetenanganJiwa berkata...

tips aku lak, tinggalkan je kad ATM tu, bawa duit yg ada je..comfrm terus bajet bila nk beli apa² seperti aku ni..hahaha

d_LA berkata...

alamak, baru je beli kasut 2pasang semalam..hehehe...

^ Uncle Syaf ^ berkata...

tahu tak pe


ketenangan jiwa, yup, boley gak cam tuh

ha3...2 pasang, nampaknye entry ni terlambat keluar lah nih yer :p

cimocimo berkata...

i agree with zoul..suddenly

^ Uncle Syaf ^ berkata...

baik!!! :p

vampire's lovex berkata...

ko bley jd personal assist aku ...




aku tak reti mengontrol duit bha...



tolong !!! t0long... bhahahhaa...

^ Uncle Syaf ^ berkata...

try

petai berkata...

try

^ Uncle Syaf ^ berkata...

personal assistant..ha3 baik2




**makin lingkok duit ko

Sham berkata...

salam kenal bro...

tips yang baik...tp selalu gagal untuk mematuhinya...huhu...

Aisumi Chan Kawa'i berkata...

nak kurang bersosial yg masalah tu.. weekend je tgk movie kat alamanda.. haihhH~

cemomoi berkata...

nak buat camana, gaji yang kita dapat tu semua untuk orang lain, nak bagi kat tokey kedai, tokey bengkel, tokey pasar raya bla, bla..

Eipul berkata...

terbaik tips2 ko ni, aku akan try follow, hahaha

aleen aiden berkata...

dah lame xsopping gara2 tiada dana yg tebal skang nih.hu3

cemomoi berkata...

hujan la plak tumpang teduh jap

::FAIZ FARISH:: berkata...

hahaha, peringatan utk aku jugak

^ Uncle Syaf ^ berkata...

to sham...aii gagal kah, cuba lagik :)

aisumi - tengok movie tak ajak...ha3

cemomoi - betul tuh...he3, setuju, :)

eipul -macam tu la anak papa

aleen - ow samelah kite

faiz - baguih