Selasa, 26 April 2011

Cara menukar akaun yahoo kepada gmail

Salam,


Morning geng!!!

Uncle dah pun menukar email blog Uncle dari yahoo kepada gmail gara-gara ugutan dari artikel2 yang



MEngeriKan!!!

Ramai yang dah sedia maklum blogspot.com lepas ni tak boleh cover akaun yahoo. Tak sure betul atau tidak, so, Uncle ambil jalan selamat dengan menukar akaun Uncle kepada akaun gmail...

huh!!!! menyusakan betul :p

Once korang dah tukar email, kene add semula follower2 korang sebab list follower korang akan hilang dengan sepantas cahaya...jom, Uncle share kan sikit tips-tips nak menukar akaun. Ia semudah menggoreng telor mata kerbau :-

1. Create akaun gmail.

2. lagout gmail, sign in blog guna yahoo. then Dashboard > Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

3. Login akaun gmail semula > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. klik ‘here‘ dan akan automatik masuk dashboard blog korang.

4. Logout semula akaun gmail dan login pula menggunakan email yahoo.

5. Dashboard > Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Then korang remove terus nickname dan email lama sebab dikhuatiri menganggu dikemudian hari. dah boleh gune... tq :)

Senang je kan...should be tak de problem lah sekarang kan

17 ulasan:

nas berkata...

salam pakcik
lama xsinggah
hhehhehehehhee
perghh..
template baru lah
nice header2 :)
aku skank gune gmail
best.. so xyah gune yahoo dah :)

z o u l berkata...

aku wat x jadi r

lea berkata...

thanks uncle
dh lama nak tukar yahoo to gmail
tapi selalu x jd je
thanks ye!

lea berkata...

thanks uncle
dh lama nak tukar yahoo to gmail
tapi selalu x jd je
thanks ye!

^ Uncle Syaf ^ berkata...

thanks btw, tu r gune gmail senang, tak yah nk pening2 lagi lepas nih

zul - aii cam ne boleh tak jadik lak???

lea - orite. u r welcome :)

F U N F A B U L O S I T Y berkata...

gmail mmg besh

^ Uncle Syaf ^ berkata...

yeke...yo yo oo je best...he3

EIPUL berkata...

siyes ke syaf kalo guna yahoo account lepas ni ada problem nak bukak blog? huahua



aku nak tukaq skang gak lor, takut plak huhu

^ Uncle Syaf ^ berkata...

skung mende ni yg tengah kecoh...so aku buat je lah bg langkah berjage jage...lgpun x de ruginyer pown :p

@xiM berkata...

salam pakcik!!

beautiful_rose berkata...

bengang je aku bila dengar desas desus macam ni.aku dah la leceh nak tukar2 mende alah nieh...

^ Uncle Syaf ^ berkata...

salam axim...


tu ler...betul ke tak...so tak nak pening2 kepale kemudian hari, pilih jalan selamat

rafiq berkata...

agak bgune jugak ni. kene tuka di kmudian hari. skg agk bz. tenkiu uncle for the info.

^ Uncle Syaf ^ berkata...

no prob...not a big deal :)

shidasyakirin berkata...

me start register google semata2 nak buat blog..muahaha. yahooo untuk email purpose jer :D Dah blogger guna platform google better pakai google la kan.

^ Uncle Syaf ^ berkata...

yeah tepat skali

Aisumi Chan Kawa'i berkata...

dah buat jugak gmail.. tapi tak remove pun author yg lama tu..