Sabtu, 22 Januari 2011

~~*Persoalan...

22 Jan 2011; 6:30 p.m
Rumah sewa

Salam geng. aku ade 3 situasi kat sini. jom kite berduskisi kat sini.

1. best friend kaw bergadoh ngan somebody, kaw pulak emo benci orang tu jugak.
2. kaw sebagai lecture. anak kaw bergadoh ngan student kaw & kaw drop kan markah die walaupun die layak dpt markah yg bagus.
3. Mak kaw dianayia orang. kaw pun gedik, benci kat orang tu jugak.

Persoalanye...

korang rase jawapan untuk bende2 ni related tak antara satu same lain?atau ade jawapan/sebab/hujah yg berbeze untuk setiap situasi?atau adekah ini berlaku sebab emosi? atau adakah ia dasar tanggungjawab ko sebab ko rapat ngan org tu, ko pun kene benci orang tu?? kire macam cubit peha kiri, peha kanan jugak terase.

bukan kaw yg bergadoh, bukan kaw yang dianiaya, tp nape kaw yg perlu emo?
ape korang punyer opinion? 


adekah sebab kite tak berade di tempat orang tu, so kite boley judge & marah &macam mane pulak bile kite ade kat tempat orang tu???  adekah kite akan lakukan perkare yang same atau lain sedangkan kite hanye pihak ke 3,4,5 dll??BERHAK KAH KITA

8 ulasan:

☺[ai][sUmi]☺Chan berkata...

sekadar pendapat sumi..
1>> bergantung pada situasi.. xleh nak terus benci.. myb ade sbb knpa somebody tu gaduh ngan best fren.. mungkin jugak salah bestfren.. xkan nak jatuh hukum kat org xbsalah? kalau dia cerita pape dgr sudehh~

2>> yang nih memang tak patut.. hal personal mana boleh bawak masuk tempat keje.. kena profesional la..

3>> kalo mak kita yg dianiaya memang patut kita benci kat org tu.. kalau boleh nak g tumbuk2 org tu kan? sabau je la.. nak buat apa2 kena pada caranya.. xleh main serbu aje..

☺[ai][sUmi]☺Chan berkata...

sekadar pendapat sumi..
1>> bergantung pada situasi.. xleh nak terus benci.. myb ade sbb knpa somebody tu gaduh ngan best fren.. mungkin jugak salah bestfren.. xkan nak jatuh hukum kat org xbsalah? kalau dia cerita pape dgr sudehh~

2>> yang nih memang tak patut.. hal personal mana boleh bawak masuk tempat keje.. kena profesional la..

3>> kalo mak kita yg dianiaya memang patut kita benci kat org tu.. kalau boleh nak g tumbuk2 org tu kan? sabau je la.. nak buat apa2 kena pada caranya.. xleh main serbu aje..

¶A.K.I¶ berkata...

aku....
rindu kat ko~
heh... tu je yg mampu ak ckp

niesz berkata...

bg niesz depends kot sbb ape org tu benci kat org tu..kalau mmg prnagai die buruk, mmg patut la die d benci..mcm tu ke?hehe..

d_LA berkata...

tgk la pulak camne kan..kalo leh kene dgr cite kedua-dua belah pihak..kot2 kwn kite pun slh jugak kan mana taw..tp kalo bleh jgn benci-membenci, no good laaa..

tieha ismail berkata...

sangat related sebenarnya....kalo org yg rapat ngan kite bergado ngan sumone, so mmg akan efek ...

EIPUL berkata...

tak paham sangat, yang situasi 3 tu macam tak dapat nak relate, 1 ngan 2 nampak macam berkait sikit, apa2 pun ko bleh kasik opinion kat diorg tapi tak bleh over sangat kot, biar diorang try solve sendiri

AkU berkata...

sumpah aku xpaham....