Rabu, 24 November 2010

~~*Kebiadaban Seorang Keling

Salam,
Geng, hari isnin ari tuh mase on da way nk ke sentul, time tuh kat trafik light. ade plak keling sekor nih tetibe nk potong & nk try himpit kiteorang dri tepi.macam kimak jerk. so aku bakar member aku, himpit ke depan sikit jangan kasik die simply2 nk potong. kurang ajor tetibe jer nk potong Q. lepas jerk trafik light di bley kejar n potong. pastu main2 break pulok kat depan tuh sambil tunjuk "fuck" @ mindle finger.macam2 gaye baboon die persembahkan kepade kami. macam tenuk hitam yg x de mase depan yg cerah jerk aku tengok...

memang ko ni betul2 keling lah...tp ade gak org melayu yg pangai cam keling ni kekadang kan...korang pernah kene???

haisshh mengeluh aku sambil posing....
awww seksi x...miyahahaha

27 ulasan:

Hazzy Ishak berkata...

marah bebenor

cahayachenta berkata...

haha.. mengancam la gambar tu....

d_LA berkata...

hoh..sungguh kurang sopan beliau tu !

syaf berkata...

marah ler jugok

ha3 awek tu shantek kan

yup...

xuhaily berkata...

hey all..i'm here ;p

WE ARE WHAT WE EAT/ATE.

okies..memang tidak dinafikan bahawa terdapat segelintir pemandu yang boleh digelarkan sebagai ROAD BULLY..
but for me,kita tidak perlu melawan atau mengikut perasaan..tidak salah untuk BERUNDUR DEMI KEMENANGAN..

now u tell me,apa untung u dapat kalau u hits/cuba berlawan dgn kereta itu.tidak terdapat apa2 keuntungan kepada i,cuma u dapat kepuasan hati muda je..tapi risiko lain yang sangat tinggi akan menanti seperti PERGADUHAN,U MAY GET SAMAN or ROAD ACCIDENT..itu akan terlalu membahayakan diri u..JELAS??

memang tidak dapat dinafikan bahawa jiwa muda kita bergelora/panas bila hadapi situasi macam ni..so for me,i just ignore this situation.biarlah dia nak tunjuk hebat atas jalan..it's wont effect my FINANCIAL at all..

so here my tips how to claim down when facing A STUPID ROAD BULLY:

1. JUST IGNORE THIS TYPE OF PEOPLE:
yesss..tapi mungkin ada segelintir yang sangat tidak bersetuju dengan pendapat i ni..ye la darah muda kan..so harus terbakar dengan cabaran2 pemandu lain..tapi pendapat i secara konkrit ni perbuatan ini langsung tidak mendatangkan faedah secara langsung mahu pun tidak secara langsung..APA YANG U DAPAT?sekadar kepuasan yang hanya beberapa minit..cuba bayangkan kalau tiba-tiba u accident??so u akan merana seumur hidup mungkin..betul tak?betul tak?betul tak?

2. BERUNDUR BUKAN BERERTI KALAH:
yes..ini adalah satu sikap yang jarang orang terapkan dalam diri..for me,memang tak salah u berundur demi kebaikan..kerana boleh mengelakkan pelbagai masalah mendatang di hari muka serta boleh mengelakkan permusuhan..i jenis yang tak kuasa nak melawan/berbalah terhadap sesuatu yang tidak menguntungkan i..so kalau u rasa u betul (even sebenarnya u are totally,totally,totally wrong) then go ahead je la..i dont ever caresss..sebab janji i selamat..

3. BERHATI-HATI DEMI MENJAMIN KESELAMATAN DIRI.
okies..kita tahu road bully ni memang nak menang je..so tidak salah untuk kita bersikap seperti #2..then kalau lah time kita race dengan road bully tu kita menang..then road bully tu rasa mcm tak puas hati..for sure dia akan ingat ur flat # dan pastinya akan melakukan sesuatu yang di luar batasan minda..percaya lah..so u better berundur je sebelum apa-apa hal berlaku..MEMANG TAK SALAH UNTUK KALAH DALAM SITUASI2 MACAM NI..LIKE WIN-LOSE SITUATION but hakikatnya u tak rugi apa2 pun actually..

p/s: u cara teguran u sangat2 tidak memotivasikan..u yakin dengan cara u ni,dapat membuatkan road bully insaf??u seumpama menyiram minyak di atas bara yang menyala..betul tak.betul tak.betul tak??


p/s/s: actually kalau kita tulis dalam keadaan yang marah mcm2 kita akan keluarkan..so for me,just simpan je dalam hati..kalau nak tulis dalam blog u better bertapis sikit..sebab mungkin ada races lain yang baca..so boleh mengundang kemarahan..JELAS.JELAS.JELAS??
WE ARE WHAT WE EAT :p

p/s/s/s: ACTUALLY I LAH YANG TEGUR UR ENGLISH LANGUAGES TU
*ouch blushing*flicker hair(!)

xuhaily berkata...

RESPOND TO COMMENT #6:

pasal issues bahasa/perkataan keling tu memang betul..but this race pernah buat MANIFESTO mengenai penguguran perkataan tersebut..but i cant remember the specific date..maybe in years 2005/06..[i ni bab-bab sejarah lembab sikit :D ]

then pasal usul u ROAD BULLY AMBIK KESEMPATAN TERHADAP OTHER DRIVER..for me la kan..FOR ME je la..i tak tau orang lain punya pendapat,LET'S IT BE..kalau dah perangai tak boleh nak ubah..so what to do..go ahead je..yang dapat risiko dorang..memang orang akan cakap i ni macam
"EH-KAU-NI-BAPOK-SO-DUDUK-DIAM-DIAM!!!"..for me what ever!!janji i selamat and i still can enjoy my life well..

i ada 1 pengalaman pasal bagi-bagi muka ni..dulu time i kat secondary school,ada la budak2 suka bully i like name calling BAPOK and ect2..then i just ignore themselves je..lama2 dorang dah malas/tidak kuasa nak ejek i lagi..

BE SMART IN EVER FACING A PROBLEM..
memang tak salah kalau WIN-LOSE situation yang konon-kononya memberi kemenangan kepada pihak lawan..tetapi hakikat dan natijahnya u yang menang..

TAPI INI CUMA PENDAPAT DAN CARA PEMIKIRAN KUNO I JE ;x

syaf berkata...

wokey trimas...
sangat bagus motivasi tuh... perfect

cakap pasal bertapis dalam kamus dewan bahasa pown dah ade perkataan keling kot...so x de isu kot sebab semue org paham...mungkin lebih enak skali untuk org2 india yg jenis kurang ajar cam nih sesuai kot dengan title keling...

pasal road bully ni. rase nyer ni bukan 1st time die wat cam tuh kot. amib kesempatan kat pemandu jalan raye yg lain. so x kan nk bagik muke jerk. at least mende cam ni boley bagik die pikir perasaan pemandu lain yg dah beratur and y dieorang x nak mengalah. so die patut paham situasi ni.

for me, dalam ape kes pown, kalau org yg jenis asyik bagi muke2 jerk banyak kali, kekadang kene melawan gak.

ape2 pown trimas atas nasihat tuh...memang betul... :)

syaf berkata...

hurmm betul...sangat agree, sume org ade pendapat & care masing2 kan...

sebagai contoh, kalau org mengejek atau buli, aku x suke nk duk diam jerk. maskud aku, kalu dalam 3, 4 kali dieorng buat gak, so memang aku melawan. itu aku nyer perangai. untuk sifat mengalah tu yes aku still ade tapi bukan sepanjang mase sebab aku ni manusie jerk, ade sifat penyabar, baran, dll...

sebagai contoh kalu malaysie ni asyik kene bom jerk dengan US tak malaysia nk sabar je kot dengan mengagap "ko bom lah negare aku ni ha, aku dah menang dalam hati"...itu contoh jerk...

mungkin same konsep dengan seni pertahankan diri. blaja silat sebab nk pertahankan diri. tak kan tiap kali org duk ugut/paw duit ko, ko bagi jerk kan. so cari inisitif blaja silat untuk pertahankan diri.

so maybe ade situasi yg kene sabar & kene melawan...

ape2 pown aku suke care kaw bagi pendapat sebab bende2 yg ko cakap kekadang x terpikir oleh aku atau dengan kate lain nyer munkin ko lebih matured dri aku.

trimas...

☺[ai][sUmi]☺Chan berkata...

tudia uncle.. panjang lebar komennye..

Jeely jelly berkata...

penah kene jugak bnda cmni... tp melayu r.. huhu..ntah ape2 je..

syaf berkata...

hahah x de lah sumi...just kongsi2 pendapat dengan beliau..

tu r...bengong nyer manusie ...member pown pernah kene hari tu ngan budak melayu gak...so banyak sungguh org2 cam ginih...

xuhaily berkata...

AYAT U:

"ko bom lah negare aku ni ha, aku dah menang dalam hati"

Laugh out Loud *smiling*

memang betul cakap u..tak salah untuk mempertahankan diri dari jadi mangsa bully ni..tapi dalam bab ESSENTIALS OF NEGOTIATION (wah tu dia dah keluar mukadimah debat) terdapat dua aspek dalam perundingan which is

1. Integrative
2. Distributive

okies dalam kes ini,kita lihat dari perfektif #2 DISTRIBUTIVE.

p/s: siapa yang tak tahu strategy Distributive sila baca buku negotiation..
ishh malas betul la uolls ni..Distributive is like WIN-LOSE situation..[simple explanation]

Gambaran Ringkas:

Situasi 1: Kereta u memang berada di landasan yang betul..

situasi 2: kereta india tu cuba untuk potong barisan cuba untuk berada dihadapan u..

situasi 3: u tak bagi chance[s]

situasi 4: kereta tu berada di hadapan u and do a [called] road bully..

situasi 5: u marah and post dekat blog..

okies itu sequence perjalan cerita yang i faham melalui pembacaan i..

memang la tidak adil untuk potong barisan kan..kalau i berada disituasi u pun i dalam hati [je] cakap: "HEY BITCH..THIS IS MY LINE..FUCK U OUT FROM MY LINE!!AWAY PLEASE!! [i ni kalau bab2 maki/mencarut memang in english je :x]

tapi cuba buat fikiran positive and bertoleransi.."ENCIK-SILA-LAH-JALAN-DAHULU" then i percaya dia tak akan tunjuk middle finger and break2 depan kereta u..and u pun tak akan rasa sakit hati..


p/s: matured??
i ke?
*blushing.
*flicker hair.
*catwalk :p

syaf berkata...

ha3 berserabut kepale aku nk paham...macam aku ngah discuss ngan cikgu sejarah pulok rasenyer...

ape2 jerk lah, tapi jangan salah paham...purpose aku tulis kat blog ni bukan nye sakit hati ke ape, just nk tunujukan kebiadaban pemandu india tersebut...

kalu ko notice kat bawah tu aku ade tanye sape yg pernah kene?

so boley share2 cite kebangsatan & kepundekan pemandu yg mulie hati seperti mamat india tersebut...heheh3

p/s :- nak tulis keling x jadi, delete balik tukar india, kang kene bebel kang, berbulu jerk mate aku nk membace...ha3

AdiE berkata...

pic tu sgt 2 kelakar k..


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/11/we-should-be-thankful.html

Mario berkata...

apsal tak amik video weh...bole gak kita kenal2...hehe
yela...tp aku tak penah kena...sbb biasa aku tak kasi can...klu aku lepaskan tu maknanya aku dah redha ...hehe

syaf berkata...

hahaha

mario - yeke...lain kali jangan bagi can,...


***x sedar aku lagik ni

Frodo Baggins berkata...

adoiiii laaaaa ...
x sempat nak bg komen pasal entry
baca komen 'cemooloot' atas ni ha!
hahahahhaha

EIPUL berkata...

aah ar syaf, diorang memang teruk sket kalo bab-bab kat jejalan raya ni. Aku selalu jek kena ngan diorang, masuk simpang tak kasik signal, bawak macam nak langgar orang, entah pape ntah

nas berkata...

maak aiii syaf..entri kali nie ko dapat komen2 yg lebih jauh panjang dr entri ko...
xelok la panggil nama keling kat orang india...aku xpenah panggil sbab aku ader kawan india...hu3 :P

Azmi berkata...

aku tak dpt la nak komen pangjang2...
jadi apa aku nak cakap memang setan la keling tu...

¶A.K.I¶ berkata...

ko taw kan port keling area tu..
grr.... rse ko..
ak hdp ari2 taw!
tp dl la....

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

salam
WAKAKAKAKAKAKAKA
TERBAEK

Wahidah berkata...

saket hati eik..hehehe

mesti by now dh kewl kan...

senyum selalu awet muda..:)

Tanpa Nama berkata...

"..it's wont effect my FINANCIAL at all.." SALAH.

it's wont= it wont (won't)
effect= affect

"so here my tips how to claim down when facing" SALAH

so here my tips=so here ARE my tips
to claim down=to get CALM

" TEGUR UR ENGLISH LANGUAGES" SALAH

languages=language (actually just ENGLISH )

Pencacai Alim berkata...

masing2 komen pnjang giler..boleh buat entri

syaf berkata...

thanks 4 da tips

hahah3 tu le, x yah pening2 nk wat entry baru,...ha3

xuhaily berkata...

ref #24:

thank for the correction :p
*blushing*