Selasa, 5 Oktober 2010

Thanks to Unknown

Salam,...
allo frewn...what's up? I just wanna say thanks to "unknown name" for the great comment. He/she brave to leave a comment which is ask me to improve my english grammar. Baguih....menegur untuk kesilapan & dengan care yg cukup beradap cam ginih yg pak cik suke.

KOwang jangan ler pulok ingat aku ni poyo nk speaking omputeh. Since dah kije nih, kene lah improvekan aku nyer english sebab setiap email,dokumen, customer & mane2 org yg aku berhubung majority menggunekan bahase omputeh. Dengan menulis or bercakap omputeh cam nih maybe akan immporve kan lagi aku nyer english. So sesape yg notice ade kesalahan grammar sile inform....belajar dri kesilapan tuh bagus right.
 
so what's next? sambung kije lah...apa lagik...bubbye..

p/s: pesal bahasa aku skema sejak due menjak nih??? ish ish ish

12 ulasan:

Mak Su berkata...

sentiasa berusaha untuk gunakan english dlm percakapan penulisan mmg baik, dan jika ada salah grammar, moga teguran itu pula adalah untuk kebaikan bukan memerli, sbb maksu ada sowang kwn, mmgler english hervat, tp dok style sindir sindir, bukan nak menolong, huhuhu

syaf berkata...

haha yeke mak su...org cam gituh kasik makan belacan banyak...cis, he3

Tanpa Nama berkata...

oh my lord.i'm speechless ;D

good boy syaf.

okies.ini a few tips for u to improve ur communication in second languages:

1. make sure u check grammer u..jangan ada minor mistake.memang semua orang buat salah.tapi kalau boleh elakkan kesalahan kecil.
basic english is HOW,WHO,WHERE,WHEN and WHAT.tu kena mantapkan lagi.

2. do a lot of reading in english material.macam i dulu..english memang teruk..tapi i read a lots.then mana2 journal/artikel yang ada ayat2 best tu,u tiru..u mix dalam perbualan harian.contoh dialog filem2 yang best untuk u adopt dalam perbualan harian u is SEX IN THE CITY/DEVIL WEAR PRADA. ayat2 simple yet dramatik.

3. jangan pandang ringan dengan perkataan2 biasa yang kita lihat.E.g; kalau kita nampak sign board kat mana2,cuba baca and ingat ejaan word tu macam mana.then praktis untuk sebut perkataan tu dengan betul.jangan slang to much..just nice is u speak simple english with melayuss slang.tak payah nak over2 sampai terlipat2 lidah.

4. praktis and praktis more.be confident BUT IN THE RIGHT PLACE!!
maksud i,kalau u setakat nak cakap dengan promoter/2nd class officer just to be okies kalau u cakap without hukum english..tonggang-langgang pun tak apa as long pihak yang mendengar tu paham..tapi if u speak to ur manager make sure your english is 97% is prefect!!

5. 1 day 1 word.amalkan benda ni..sure u boleh get more vocab.then try make sentences with the new word tu..u try tau.this is from my expriences la..i tak tau orang lain.dulu bi sangat biasa..but now dah boleh la kalau nak speaking2 ni ;D

p/s; time puasa tu i ada nampak u kat sunway.tapi segan nak tegur ;D

p/s/s: i just tulis no-named je..sebab i ni pemalu ;D

p/s/s/s: thank syaf for then nice respond.

syaf berkata...

perghhh banyak giler tips u bagik....terharu diri ini...gagagaga, actually tips yang tengok kat dlam film tu i slalu buat. Antarenyer Ghost 8tv and adelah lagi beberape lagi...

anyway thanks cuz bg tips...wooo nampak i kat sunway?? bilakah? di port manakah? dengan siapakah beta ketika itew??? siapakah anda???

Pencacai Alim berkata...

put ut best foot foward bro

echah mashuri berkata...

uncle!ak ase annymous tu syok kt ko..:P
sbb entry sblm tu dia admire kn dia ckp?jgn mrhhh k...rase2 j...:)

¶A.K.I¶ berkata...

ooo budak ni~
ahh2~ ak ad bce komen dia~
hehehe

xpe ak pon nk blaja gak~~ ^_^

Tanpa Nama berkata...

hello people:

i'm back..

syaf.i nampak u kat sunway that time u dengan kawan u..maybe u tengah window shopping or apa2 i tak tau la :D

anyway keep trying to improve ya.

Hezesuze berkata...

bagus tu...pasni leh speaking ngan akak..akak pun nk upgrade speaking akak nie..huhu

Azmi berkata...

bagus gilak kau syaf...
well nti kau boleh ajar aku plak speaking london ni...

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR berkata...

tanpa nama tu lelaki kan...kan...

Tanpa Nama berkata...

comment above me.

yes.I'M GAY!