Khamis, 7 Oktober 2010

~~* GAdoh...pehal nih weyh???

Salam...
alloo morning.weyh ari nih aku nk borak pasal "perbalahan" antare budak2 staff government and swasta.Wargh since 2, 3 menjak nih, aku pasan ade jerk kot yg kate budak2 goverment x baguih, ade plak yg kate budak2 swasta ni tak bagus...worite, aku skung kije dalam sektor swasta...

Bagi aku ler, mane2 samer jer kot...ade SEGELINTIR budak2 private nih kate "fuck giler dengan budak2 government, sebab x de ilmu, duk opis x de kije, pastu mengular jerk kije. bukan buat kije pown, experience x de." Tepat skali ape yg dieorang cakap tuh tapi bagi aku hanye SEGELINTIR je budak government cam tuh kan. ade gak yang ok ape. Dan bagi aku mungkin SEGELINTIR budak2 yg kerje private cakap cam tuh sebab jeles kot tak dapat masuk government. Nak cakap bab2 mengular, aku tengok ramai jerk kot budak2 private yang mengular.... x de bezenyer pown, cume kebarangkalian untuk dapat peluang mengular tuh kurang sikit jerk. cube kalu kat opis tuh bos x der, or kije x de, 4 sure ler aktiviti mengular nih berjalan :) .Ingat yerk, Aku cakap SEGELINTIR jer, bukan semue...

Next, SEGELINTIR Budak2 Government plak kate staff swasta nih rugi, x de backup untuk mase depan, x de elaun2, x dapat kemudahan yg banyak macam yang dieorang ade...ok perlu diingatkan, ade certain2 company yg bagi elaun2 tambahan gak, klinik panel pown ade, siap boley cover satu family kot kalu ade yang jatuh sakit, or ade gak elaun2 lain, nak claim mileage pown ade gak yg tinggi...ade APF / KWSP lagik...kalu beringat boley kot survive sampai tue..mungkin SEGELINTIR budak government cakap cam tuh iri hati dengan salary or bonus tinggi yang budak2 Swasta nih dapat kot. :)

So, ape2 pun, x yah ler nk berbalah, masing2 ade pro and corn. Rezeki masing2 ler dapat mane sektor, Dah Tuhan tetapkan rezeki kat situ, so terime jer lah. worite :) Ingat ape yg aku cakap ni hanye SEGELINTIR sahaje cakap macam tuh dan ni just opinion aku jerk..:)

10 ulasan:

☺[ai][sUmi]☺Chan berkata...

kerje mana2 pun sama jer uncle.. janji ade gaji :P

¶A.K.I¶ berkata...

btl la aisumi!
jnji ada gaji...
isu politik kerja mne2 ad...
private n gov...

beb2~ bkn pro and con ke?? corn tu jagung kan??

[A.I.D.A N.O.R.D.I.N] berkata...

kej biar ikhlas, baru terasa rezeki melimpah ruah. (InsyaAllah).

Hye, slm perkenalan. Jom jd follower sy;-)

Tanpa Nama berkata...

good morning syaf :D

here is my comment pasal this blog post.

tak kisah actually kerja kat mana-mana pun as long as kita selesa dengan apa yang kita lakukan.betul tak?

e.g macam situasi i sekarang.at first i bosan gila dengan apa yang i buat..i fikir sampai bila i nak kerja dengan environment yang sangat bosan ni sebab i'm very attractive person..so i wake up my mind.bagi cadangan kat management. nak ubah here and there.jangan takut untuk meluahkan.kalau majikan tak terima then it okies.kalau majikan terima maybe itu satu bonus untuk kita.

percayalah kalau kita suka dengan sesuatu itu,maka lakukan lah dengan sebaik mungkin.PASTIKAN KITA KERJA NI BUKAN NIAT MONEY ORIENTED JE..kita nak beri satu sumbangan kepada organisasi.

jangan jadi "brain death"..datang office no work to do..then balik rumah tido..sure u tak akan berubah..

p/s: jadilah bersifat seperti batu yang jika dicampakkan ke dasar lautan berubah menjadi sebuah pulau jangan lah pula menjadi batu yang dicampakan ke dasar lautan kemudian terus tengelam tanpa memberi impak apa2 dalam kehidupan.

p/s: good morning my syaf :D

~AmyLiana8886~ berkata...

bersyukur je dgn rezeki yg kita dapat.....

nAmA wA jAck ALvin buKAn suPErpoRnstAR berkata...

dua2 golongan ni kira sama je la..

Pencacai Alim berkata...

aku budak gomen gak..kadang2 ngulor jugak..hakhak..

shidasyakirin berkata...

kedua-dua sektor ada contribution masing-masing, jadi pandai2lah gunakan kelebihan/kemudahan yang ada.
bab gomen vs private memang benda yang takkan habis punya. semua orang ada view mereka sendiri.

syaf berkata...

sumi - yup betui

aki - taw x pew..same jer

aida - yup...iklas tuh penting

syaf berkata...

unknown name - trimas atas nasihat itew...bagus lah anda nih...matured sungguh...banyak ide n pengalaman

amy - yup syukur dengan ape yg ade

alvin - yup...bijak skali

pencacai - ko memang kuat mengulor...tau dah

kak shidah - yup.,.betul 2..sampi hujung x kan habis n org akan debat jerk pasal mende nih